Saturday 24 August 2013

Ayran Gönüllülerin Hikayesi


Manhattan, entelektüel çevrelerde sürekli adı geçen, filmlerine atıf yapılan, ''o çekseydi bak kim bilir nasıl olurdu'' diye düşündüren Woody Allen'ın izlediğim ilk filmi. Onun şehirleri fona alarak anlattığı, hikayeyi daha bir estetik gösterdiği söylenirdi ki bu doğruymuş. En azından Manhattan için. Hikaye size ne kadar boş gelse de gözde ekseriyetle hoş intibalar bırakıyor. Daha ilk sahneden etkileyici bir şehir tasviri ile karşılaşıyoruz ki film boyunca bu devam ediyor.

Filmin konusuna gelirsek, Isaac(Woody Allen), basit tv şovları ve kitaplar yazarak hayatını kazanmaya çalışan, sanata dair etkileyici sözler sarf edip bohem bir yaşam sürdüren, boşanmış ve bir de çocuğu olan başkahramanımız. Onun yakın arkadaşı olan Yale, üniversitede hocalık yapmaktadır. Evlidir, karısıyla Isaac de arkadaştır. Tracy ise 17 yaşında bir lise öğrencisi, aynı zamanda Isaac'in sevgilisi. Yale'in bir de 'güzel ve zeki', Mary isimli bir metresi vardır. İşleri karıştıracak olan da bu kadındır. Olaylar gelişir.


Film bu grubun arkadaşlık, sevgililik ilişkileri üzerine ilerliyor. Demek istediğim ayran gönüllülerin hikayesi. Bunları izlerken Amerika'ın ve modern toplumun hepimiz özgürüz, anlayışlıyız, her türlü düşünceye açığız idesi gözümüzün önünden ayrılmıyor. Bu serbestiyet rahatsız edici ve bize aksettirmek istediği de bu olsa gerek . Bazen insanların bu serbestiyetten kaynaklanarak sergilediği davranışlar, karakterleri çok kırıyor, kahramanlarımıza beyinleri bunu kabullenmeleri gerektiğini söylese de gönülleri elvermiyor. Dolayısıyla içten içe bir çöküşe gidiyorlar.


Tüm bunların dışında, Woody Allen, yönetmenlikte bir eşik olduğunu ispatlıyor. Çekim yapılan mekanlar, kameranın durduğu yer, insan işin teknik boyutunu bilmese de, etkileyici. Dikkatimi çeken nokta Isaac ve Mary bankta konuşurlarken, arabayla giderlerken ve daha birkaç yerde kamera epey gerilerinde ama ses bize çok yakın. Sahneyi aslında sözler ve arka fon oluşturuyor ve gayet hoş duruyor. Ve yönetmene şehir tanıtımındaki hakkını da teslim edelim. Film, şehri bir fotoğraf galerisine bakar gibi izlememize sebep oluyor. Unutmadan filmin siyah beyaz çekildiğini belirtelim.


Benim puanım 7/10

Yönetmen: Woody Allen

Oyuncular: Woody Allen, Diana Keaton, Michael Murphy, Mariel Hemingway

Yapım Yılı: 1979

IMDB Puanı: 8/10

No comments:

Post a Comment

Buda ve Peşte

Buda ve Peşte’yi ayıran Tuna nehri boyunca kurulmuş olan, tarih boyunca işgal edilmiş ancak bu sayede farklı kültür ve medeniyetlerin z...